'PRET' ECHOSCOPIE - 2 EN 3 DIMENSIONALE ECHOSCOPIE

2D echoscopie

Bij een 2D-echo kun je 'live' naar jullie kindje kijken. Een 2D-echo is gedurende de hele zwangerschap mogelijk maar de mooiste beelden worden gezien tussen de 12 en 32 weken. Na de 32ste week zijn details van het kindje vaak nog wel mooi zichtbaar. Vanaf 14 weken is het geslacht meestal te zien.


3-4D echoscopie

Een 3D-echo wordt uit meerdere 2D beelden opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk je kindje in perspectief te zien. Het resultaat van 3D echografie bestaat uit stilstaande beelden. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken is het sinds kort ook mogelijk je kindje echt te zien bewegen in 3 dimensionale beelden, de 4D echoscopie. De mooiste beelden zijn tussen de 24 en 31 weken te zien. Houdt er rekening mee dat de kwaliteit van een 3-4D echo afhankelijk is van meerdere factoren zoals de ligging en de bewegelijkheid van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater.Wanneer wordt er een medische echo gemaakt tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen op verschillende momenten een echo krijgen:


De termijnecho

In het begin van de zwangerschap krijgt iedere zwangere een termijnecho. De echoscopist bepaalt met deze echo de duur van de zwangerschap (hoeveel weken je bent). Ook kan zij zien of het hartje klopt en of het om 1 kindje of een meerling gaat.


De combinatietest

Tussen de 11 en 14 weken mag iedere zwangere kiezen voor de combinatietest. Bij de combinatietest wordt er gekeken naar hoe groot de kans is dat een kindje o.a. Down syndroom heeft. De test bestaat uit een bloedonderzoek bij de moeder en een nekplooimeting bij het kind. De bloedtest kan worden uitgevoerd tussen de 9 en 14 weken. De nekplooimeting tussen de 11 en 14 weken. Bij de nekplooimeting wordt de hoeveelheid vocht, die bij deze termijn onder de huid van de nek van het kindje aanwezig is, opgemeten.

De 20 weken echo

Rond de 20ste week komt iedere zwangere in aanmerking voor de 20 weken echo. Bij iedere zwangerschap is er een kans van 3 procent dat een kindje een zichtbare lichamelijke afwijking heeft. Zichtbare lichamelijke aandoeningen zijn met de echo meestal goed op te sporen. Met de 20 weken echo wordt er gekeken naar de organen van je kindje, de groei, het vruchtwater, de navelstreng en de placenta.


Andere echo's

In de zwangerschap wordt er soms later nog een echo gemaakt, om bijvoorbeeld de groei van je kindje te meten als de verloskundige denkt dat je kindje groot of juist klein is. Soms wordt je voor een echo verwezen om te kijken of je kindje met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Ook kan je (te)veel of juist (te)weinig vruchtwater hebben of ligt de placenta bij de 20weken echo nog laag en zal er later gekeken worden of deze voldoende hoog ligt.


Voor meer informatie over de prenatale screening kun je op de volgende links klikken:
www.prenatalescreening.nl
www.rivm.nl/zwangerschapsscreening

VOORBEELDEN

Een aantal voorbeelden: